21. únor 2024 4 min. min. čtení Admin

STENCYL - programování her a aplikací bez kódu

CO STENCYL PŘEDSTAVUJE 

Program Stencyl je vývojové prostředí, které umožňuje vytvářet aplikace nejen pro počítače a web, ale i pro telefony či tablety. Výhodou je, že je možné si zvolit rozlišení pro každou nově vytvářenou aplikaci a tím se lze přizpůsobit jednotlivým zařízením. Stencyl je podobně jako Scratch vizuální programovací jazyk. Nejedná se tedy o klasický programovací jazyk, ve kterém tvoříme program psaním kódu, ale nabízí sestrojení programu skládáním bloků s předdefinovanými příkazy bez nutnosti psát jediný řádek. Tvorba je tedy podobná jako při programování v klasickém vývojovém prostředí, ale máme ulehčenou práci v tom, že není třeba kontrolovat syntaxi. Uživatelé, kteří někdy zkoušeli napsat počítačovou hru pomocí jazyku, jako je ActionScript od Adobe nebo Objective-C od Apple, dobře vědí, jak těžké je zajistit, aby každá závorka, středník nebo jiný speciální symbol byl na správném místě. Tento problém je se Stencylem minulostí. Způsob programování spočívá v přesouvání a skládání připravených bloků, které do sebe zapadají a tvoří tak tělo programu. Do vytvářené aplikace může tvůrce vkládat vlastní obrázky či zvuky. Tento program je v základní verzi k dispozici zdarma a tato základní verze nám dovoluje publikovat vytvořenou aplikaci ve formátu swf, HTML5 (v současnosti v experimentální fázi) či přímo do Chrome Web Store. Verze Pro, která je placená, umožňuje exportovat vytvořenou aplikaci buď pro desktopové (podporuje Windows, Linux a OS X) nebo mobilní využití (podporuje Android, iOS a Xcode project).

Stencyl tedy není vývojová platforma jako například program Eclipse, kde se programuje pomocí zadávání kódu a psaní jednotlivých příkazů, ale ani profesionální herní engine jako například Unity, který umožňuje vytváření složitých 3D situací a herních scén. Program Stencyl je něco mezi těmito dvěma. Je to software určený pro vytváření a rozvoj videoher či interaktivních aplikací. Má již předdefinované některé často používané funkce, jako fyzika – tedy chování předmětů v rámci gravitace nebo detekce kolizí. Poskytuje nám jednodušší vytvoření žádaného projektu. Je tedy uživatelsky přívětivější a umožňuje nám rychlejší vytvoření funkcí, které se často používají.

Jedná se o přehledný software, který je plný intuitivních nástrojů a velmi usnadňuje a urychluje samotný proces vývoje. Tvoření programu je možné pomocí skládání bloků a výsledek je brzy vidět. Při začátcích programování to ocení hlavně mladší uživatelé, poněvadž mnozí z nich si řeknou už při vyslovení slova „programování“, že to je něco, co nezvládnou. Ocení to také vyučující, kteří mohou snadno ukázat funkci podmínek a cyklů na několika málo blocích bez nutnosti zabývat se syntaxí. Díky tomu je ideální pro výukové účely a dá se využít v mnoha různých projektech včetně simulací, či pro tvorbu animovaných příběhů. Konkrétní ukázky a možnosti použití jsou nastíněny v praktické části práce. Díky možnosti vytvoření spouštěcího souboru pro různé platformy se stává jednodušší i rozšíření mezi uživatele po celém světě, používající různá zařízení. Nemusí se tedy vytvářet například stejná aplikace zvlášť pro systém Android a systém iOS, protože Stencyl je vyvíjen tak, aby zvládl vytvoření spouštěcího souboru pro oba systémy, a to za použití stejného kódu.

Vývojové prostředí Stencyl může být nainstalováno na operační systém Microsoft Windows (XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 a Windows 10), Mac OS X, Linux. Na těchto systémech může být taktéž hra spuštěna. Cílových platforem pro spuštění hry vytvořené programem Stencyl je ale mnohem více. Pro mobilní zařízení Apple běžící na iOS (verze 4.1 a vyšší) jsou to iPod touch, iPad, iPhone. Pro zařízení běžící na systému Android (2.2 a vyšší) jsou to veškeré telefony a tablety. Dále také fungují na mnoha prohlížečích podporujících webový standard HTML5.

Author: Průvodce hlavními funkcemi programu Stencyl BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Martin Červený Informatika se zaměřením na vzdělávání

Celou publikaci naleznete zde: https://dspace5.zcu.cz/bitstream/11025/24346/1/Bakalarska%20prace%20Cerveny%20Martin.pdf

ikona herního portálu hrani-zdarma.eu O herním portálu

Bezplatné online hry nejen pro Váš oblíbený prohlížeč. Zahrajte si třeba starou DOS hru, pecku z období FLASH technologie, nějakou nadupanou multiplayer hru, hru z Gameboye Advance či textovou hru. :) Přečtěte si články o hrách zdarma. Online hry můžete vyhledat podle témat.

Poslední článek na blogu: Škola čar a kozel.

Nyní je zde 2 hráčů.
Copyright ©2022-2024 hrani.eu - některá práva vyhrazena. Herní portál ctí DMCA, Web pohání Váš Hosting .

Sociální sítě

Logo Discord serveru Ikona Emailu Ikona tUMBLR Ikona serveru kulatá 16px x 16px MEGA Ikona serveru Twitter kulatá 12px x 12px Ikona serveru Mastodon kulatá 12px x 12px Ikona serveru Minds kulatá 12px x 12px Ikona Pinterest Mindskulatá 12px x 12px Ikona Reddit Mindskulatá 12px x 12px

Herní novinky